SAYFALAR

29 Kasım 2010 Pazartesi

Uygulama Yazılımı

    Uygulama yazılımı, kullanıcıları daha üretken hale getirmek ve/veya kişisel görevlerinde yardımcı olmak üzere tasarlanan ve İş aktivitelerini daha etkili hale getirmek, Grafikler ve multimedia projelerinde yardımcı olmak, Ev, kişisel ve eğitimsel işlerde destek sağlamak ve İletişimleri kolaylaştırmak için kullanılan programlardan oluşur.
 
    Uygulama yazılımının ana kategorileri iş yazılımı; grafik ve multimedia yazılımı; ev, kişisel ve eğitimsel yazılım; ve iletişim yazılımıdır. Uygulama yazılımının düzgün kullanılabilmesı için genellikle bir yardımcı  programın kullanılması gerekir.
 
    Uygulama yazılımları, Paket yazılım, özel yazılım, web uygulaması, açık kaynak kodlu yazılm, paylaşımlı yazılım (shareware), ücretsiz yazılım (freeware) ve kamuya açık yazılım biçimlerinde kullanılabilir. Paket yazılım, farklı kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayan toplu üretilmiş ve telif hakkı alınmış perakende yazılımdır. Özel yazılım, bir iş veya endüstriye özgü fonksiyonları gerçekleştirir. Web uygulaması bir Web sitesinin barındırdığı programları ifade eder. Açık kaynak yazılımlar, kullanılmak, değiştirilmek ve yeniden dağıtılmak üzere sunulur. Shareware belirli bir deneme süresi için ücretsiz olarak dağıtılan yazılımdır. Freeware bir kişi veya şirketin hiçbir ücret ödemeden sahip olduğu telif hakkı alınmış yazılımdır. Telif haksız yazılım, kamusal kullanım için bağışlanmış ve herhangi bir telif hakkı kısıtlamasının bulunmadığı yazılımdır.
 
    Kişisel bilgisayarların işletim sistemleri genellikle bir masaüstü konsepti kullanır. Bu konsept grafiksel kullanıcı arayüzüne sahip ekran üzerinde çalışma alanıdır. Windows Vista'da bir programı başlatmak için işaretçinizi görev çubuğundaki Başlat butonuna getirin ve fare butonuna basıp serbest bırakarak Başlat butonuna tıklayın. Daha sonra menüdeki veya bir listedeki program ismine tıklayın. Program belleğe yüklendikten sonra masaüstünde bir pencerede görüntülenir.
 
    İş yazılımları insanların günlük ticari aktivitelerini gerçekleştirirken daha etkin ve verimli olmalarına yardımcı olur.İş yazılımları kelime işlem, elektronik tablo,veritabanı,sunum,not alma, kişisel bilgi yöneticisi, telefonlar için iş yazılımları,proje yönetimi, muhasebe,dökman yönetimi gibi programlardan oluşur.
 
    Şirketler insan kaynakları,muhasebe,mühendislik pazarlama,satış dağıtım müşteri hizmetleri gibi çeşitli fonksiyonel birimler için genellikle özel yazılım çözümlerine ihtiyaç duyarlar.
 
   Aşağıdaki tabloda popüler grafik ve multimedya yazılımlarını ve bunların üreticilerini görüyoruz.
 

 
 
 
    Ev kullanımı, kişisel ve eğitsel kullanım için var olan yazılımlar şu programları içerir: Bir yazılım paketi (kişisel kullanım için) kelime işleme, elektronik tablo ve veritabanını tek bir pakette birleştiren bir uygulama yazılımıdır. Kişisel mali yazılım kullanıcıların kendi çek defterlerini kontrol etmelerine, faturaları ödemelerine, gelir ve giderleri takip etmelerine, yatırımları takip etmelerine ve mali planları değerlendirmelerine yardım eden bir muhasebe programıdır. Resmi yazılım, resmi belgelerin hazırlanmasına yardımcı olur. Vergilendirme yazılımı, kullanıcıların resmi vergileri dosyalamalarında rehberlik eder.
 
   Kişisel DTP yazılımı kullanıcıların gazete, broşür, el ilanı, reklam, tebrik kartı, kartvizit, logo ve Web sayfası oluşturmalarına yardımcı olur. Kişisel resim/görüntü düzenleme yazılımı ev ve küçük iş yeri kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere ayarlanmış fonksiyonlara sahip, kullanımı kolay bir arayüz sağlar. Kişisel fotoğraf düzenleme yazılımı dijital fotoğrafları düzenlemek için kullanılan bir görüntü düzenleme yazılımıdır. Fotoğraf yönetimi yazılımı kullanıcıların dijital fotoğrafları görüntülemelerine, düzenlemelerine, sınıflandırmalarına, katalog haline getirmelerine ve paylaşmalarına yardımcı olur.
   
    Uygulama yazılımı genellikle hazır resim ve fotoğrafların derlemesi olan bir hazır clip art/ görüntü galerisini içerir. Video ve audio düzenleme yazılımı amatör sinema düzenlemesi, müzik veya diğer seslerin eklenmesi ve web üzerinde film paylaşımı için kullanılır. Ev tasarım/peyzaj yazılımı bir ev veya bahçenin tasarlanması, yeniden modellenmesi veya geliştirilmesine yardımcı olur.