SAYFALAR

26 Ekim 2010 Salı

Bilgisayara Giriş

                                   Bilgisayar
 Bilgisayar hafızasında bulunan komutlara göre çalışan, veri girişi yapılabilen, verileri belirli kurallara göre işleyebilen, sonuçlar elde edebilen ve bu sonuçları ileride kullanmak üzere kaydedebilen elektronik bir aygıttır.
 
Bilgisayarlar hız, güvenilirlik, tutarlılık, depolama ve iletişim açısından avantajlıdır. İşlemleri son derece hızlı yaparlar, sağlam ve güvenilirdirler, elde ettikleri sonuçlar hatasızdır, çok büyük miktarda veri kaydedebilirler ve işlemleri diğer bilgisayarlarla paylaşabilirler. Bilgisayarların dezavantajları gizlilik ihlali, kamu güvenliği, iş gücüne katılma oranına etkileri, sağlık açısından riskleri ve çevre üzerindeki etkileri ile ilgilidir.



Yeşil Bilişim (Green computing) bir bilgisayarı kullanırken elektrik tüketiminin ve oluşan çevresel atık miktarının azaltılmasıyla ilgili bir kavramdır. Bilinçli tüketim için uygulanabilecek Stratejiler:
Geri dönüştürme
İmalat süreçlerinin düzenlenmesi
Bilgisayarların ömrünün uzatılması
Eski bilgisayarların derhal bağışlanması veya düzgün şekilde elden çıkartılmasıdır.
 
  Endüstri uzmanları bilgisayarları yedi kategoride sınıflandırırlar: masaüstü bilgisayarlar, taşınabilir bilgisayar ve aygıtlar, oyun konsolları, sunucular, ana bilgisayarlar, süper bilgisayar ve gömülü bilgisayarlar. 

   Masaüstü bilgisayar bütün giriş, işleme, çıkış ve depolama aktivitelerini kendi kendine yapabilen bir bilgisayardır. PC ve Apple, masaüstü bilgisayarlar için piyasada sıklıkla adı geçen iki popüler mimaridir.
 
  Mobil aygıtları  elinizde tutabileceğiniz kadar küçük olan bilgisayarlardır. Akıllı telefonlar, PDA’lar, avuç içi bilgisayarlar, taşınabilir ortam oynatıcılar ve dijital kameralar bunlara örnek olarak verilebilir.
   
  Oyun konsolu, tek kişilik veya birden fazla kişi ile (multiplayer) oynanan oyunlar için tasarlanmış, taşınabilir bilgisayardır.
    Sunucular, donanıma, yazılıma ve ağdaki diğer kaynaklara erişimi kontrol eder ve program, veri ve bilgiler için merkezi depolama alanı sağlar.
   
  Ana bilgisayar, aynı anda bağlanan binlerce, milyonlarca kullanıcıya yanıt verebilen ve çok sayıda veri, komut ve bilgi depolayabilen büyük, pahalı ve güçlü bir bilgisayardır.
  Süper bilgisayar, en hızlı, en güçlü ve en pahalı bilgisayardır. En hızlı süper bilgisayarlar bir saniye içerisinde bir katrilyondan daha fazla talimatı yerine getirme becerisine sahiplerdir.
   
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder