SAYFALAR

26 Ekim 2010 Salı

İnternet


Internet, milyonlarca şirketin, devlet ve öğretim kurumlarının ve bireylerin bağlandığı ağların dünya çapında oluşturduğu yapıdır.
Internet’in temelleri, Amerika Birleşik Devletleri’nde bilimsel ve akademik araştırmacıların iletişimi için 1969 yılında başlatılmış bir ağ olan ARPANET'ten gelmektedir. 1986 yılında National Science Foundation (Ulusal Bilim Kurumu) NSFnet olarak adlandırılan kendi büyük ağını ARPANET'e bağlayarak günümüzde Internet olarak bilinen daha kompleks bir ağ ve host konfigürasyonu oluşturmuştur. Internet gelişimine rağmen, kamusal, işbirlikçi ve bağımsız bir ağ olarak kalmaya devam etmektedir.
Her organizasyon, sadece kendi ağının bakımından sorumludur. World Wide Web Konsorsiyumu (W3C) araştırmaları denetler ve ana esaslar ve standartları belirler. Internet2, 200 den fazla üniversiteyi ve 115 şirketi yüksek hızlı özel bir ağla birbirine bağlar.
Erişim sağlayıcı, bireylerin ve organizasyonların ücretsiz ya da ücret karşılığında Internet’e erişimini sağlayan kurumdur.
World Wide Web (WWW) veya Web, dünya çapındaki tüm elektronik dokümanların (Web sayfalarının) biraraya gelerek oluşturduğu yapıdır. Her bir elektronik belgeye Web sayfası denir. URL (Bir örnek Kaynak Konumlayıcı) veya Web adresi, Web sayfası için benzersiz bir adrestir. Web adresi, bir protokol, alan adı ve bazen belirli bir Web sayfasını veya Web sayfasındaki konumu belirtmek için kullanılan yoldan oluşur.
Ana sayfa, bir Web sitesine girildiğinde görüntülenen ilk sayfadır
Web sayfaları diğer ilişkili Web sayfaları için bağlantılar (link) sağlarlar. Bu linklere tıklanılarak internette sörf yapabiliriz. İndirme ya da download ise bir bilgiyi bilgisayarımıza taşıyarak elde etme işlemine denir
 Her Web sayfası URL veya Web adresi olarak adlandırılan benzersiz bir adrese sahiptir.

Arama motoru;
Görüntüler,
Videolar
Ses
Haberler
Haritalar
İşyerleri ve İnsanlar
Bloglar gibi öğeleri bulma açısından kullanışlıdır.
 
Elektronik ticaretin kısaltması olan E-ticaret, Internet gibi bir elektronik ağ üzerinden gerçekleştirilen ticari işlemdir. M-ticaret ise, e-ticaretin mobil aygıtlar kullanılarak gerçekleştirilmesidir.
İşyerinden tüketiciye (B2C) e-ticaret, ürünlerin ve hizmetlerin kamuya satışından oluşur. Tüketiciden tüketiciye (C2C) e-ticaret, bir tüketici, örneğin bir online müzayedede diğer tüketicilere doğrudan satış yaptığında gerçekleşir. İşyerinden işyerine (B2B) e-ticaret ürün ve hizmet alışverişinde bulunan işyerleri arasında gerçekleşir.

VoIP (IP üzerinden Ses), diğer bir adıyla Internet telefonu, kullanıcıların kamusal anahtarlamalı telefon şebekesi yerine Internet üzerinden diğer kullanıcılar ile konuşmalarını sağlar.
 Ağ görgü kuralları, kullanıcıların Internet'i kullanırken gerçekleştirmesi gereken, kabul edilir davranışlarla ilgili kurallardır. Ağ görgü kuralları şunları içerir: Mesajları kısa tutmak, nazik olmak, gereksiz mesajlardan kaçınmak, yüz ifadeleri ve baş harflerden oluşan kısaltmaların kullanılması, spoiler’ları net bir şekilde tanımlamak, Sıkça Sorulan Soruları okumak, malzemenin doğru veya güncel olduğunu varsaymamak ve hiçbir zaman başka birisinin özel e-postalarını okumamak.
 
  İnternet üzerinde yeni bir site kurmanın birçok yolu vardır. Eğer web tasarımı bilgisine sahipseniz dreamweaver, frontpage gibi uygulamalar kullanarak yeni bir site tasarlayabilirsiniz. Eğer web tasarım bilgisine sahip değilseniz blogger, wordpress gibi sistemler sayesinde yeni bir site hazırlayabilirsiniz. Ama blogger hariç bütün sistemlerde sitenizi yayınlamak için bir domain(alan adı), bir hostinge ihtiyacınız vardır. 
Wordpress ile hiç kod yazılmadan hazırlanan örnek bir siteyi görüntülemek için tıklayabilirsiniz.

Sizde wordpress üzerinden bir site hazırlamak isterseniz wordpress in resmi internet sitesini ziyaret edebilir ve hazır temalardan birini seçerek hiç kod yazmadan sitenizi oluşturabilirsiniz.
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder